אודות
"טבע האדם"

"טבע האדם" הינה תכנית העוסקת בקשר שבין התת מודע למודע,
לשם הגשמה אישית וחברתית.

התכנית מציעה למי שנחשף לתכנית ללמד, להכיר ולהבין את עצמו ואת סביבתו טוב יותר משהכיר לפני כן. על ידי כך, מבקשת התכנית להיות מקפצה, למי ששותף בה, לעבר המקומות אליהם שואף הוא להגיע. לא מתוך ציפיות המשפחה, לא מתוך לחץ חברתי, לא מתוך סטיגמות ונורמות מוכרות וכיוצא בזה, אלא מתוך בחירה אישית, שיקול דעת והבנת המציאות.

התכנית מסייעת בשיפור ושינוי בפועל בתחומי חיים רבים ומגוונים- בתוצאות בעבודה, ביחסים במשפחה, בתחושת שייכות לקבוצה אליה אני משתייך, בעשייה של דברים למען עצמי שטרם עשיתי ועוד.

התכנית פותחה במשך שנים (ולמעשה ממשיכה להתפתח ללא הרף) על מנת להצליח ולהיות גורם משמעותי בחברה הישראלית בכלל ובמערכת החינוך בפרט. לתכנית הצלחה יוצאת מן הכלל. הצלחה זו נמדדת לאור משובים, שיתופים ותוצאות בשטח. את מהות התוכנית, אופייה ובעיקר את רמת השפעתה ומשמעותה, קשה מאוד להבין אלא אם חווים אותה בפועל.

"טבע האדם" נוגעת באינספור נושאים, ממגוון תחומים, המשרתים את מטרת התכנית כולה. במהלך התכנית נחשפים המשתתפים לתכנים מעולמות מגוונים כגון: פילוסופיה, מדעי החברה, פיסיקה, סביבה, גוף האדם ועוד רבים. כל אלה מועברים באופן לא שיגרתי ומתכנסים להבנה עמוקה, מודעת ושאינה מודעת, הן ברמה הרגשית והן ברמה התודעתית. בעזרתם בוחן כל משתתף את הבחירות שעשה עד כה בחייו ובודק האם הן שירתו וקידמו אותו. בהתאם לכך, שוקל את בחירותיו, לרבות בחירות רגשיות, לעתיד. 

להלן הרחבת החזון המאפשר הבנה מעמיקה יותר של הרעיון ('אידאה') הנקרא "טבע האדם":

"טבע האדם" הינה תכנית המבקשת לאפשר לכל אדם לחיות בסביבה פנימית וחיצונית תומכת. משמע, האדם יניע עצמו לעבר הגשמה עצמית וסביבתית מתוך כוחותיו הפנימיים ומתוך כוחות שתיתן לו הסביבה והוא ייתן לה.

על פי "טבע האדם", הפרט הוא המקור בו מתחיל הכול. משמע, לא הסביבה יוצרת את הפרט ולא הסביבה היא זו שמשפיעה עליו בראשונה אלא האדם עצמו הוא המשפיע הראשון והמרכזי בכל מצב, בכל זמן ובכל מקום.

רוב בני האדם מתנהלים מתוך תגובה בהתאם לגירוי שנחשפו איליו. משמע, קודם כל ישנו גירוי ולאחריו תגובה (מה שמכונה: "התניה קלאסית/פבלובית". לפיכך, התגובה הינה תוצר לגירוי חיצוני). "טבע האדם" רואה זאת בצורה נוספת ואחרת. האדם- אופיו, תפיסותיו, מחשבותיו, רגשותיו, רצונותיו, עברו וכיוצא בזה, הם אלו שקודם כל קיימים והם אלו שלמעשה יקבעו את התגובה לכל גירוי. לפיכך, ישנו האדם – גירוי – תגובה. "התניה קלאסית" (גירוי-תגובה) אכן מתקיימת רבות בקרב בע"ח ותמיד במכונות. 

אם נלחץ כאן – יתרומם משהו שם, אם נסובב עכשיו – יתגלגל משהו בעוד שלוש שניות. במקרים אלו אין מערכת קבלת החלטות, שיקול דעת, חשיבה, רצונות ועוד. ישנו גירוי ובעקבותיו תגובה מתבקשת או כזו שחונכנו והורגלנו אליה. מאידך, גישת "טבע האדם" מאפשרת לאדם לקבוע את תגובתו (לא הגירוי יקבע התגובה). גישה זו אומרת שלאדם יש את יכולת הבחירה להיות מה שיבחר, למרות כל גירוי שנחשף איליו, בהתאם לתגובה שייבחר להגיב בכל שלב בחייו (לשם כך צריך האדם להיות חופשי בממד הפיסי ובממד הרוחני).

אלו הן חלק מהתפיסות הערכיות לפיהם פועלת התוכנית:

כל אדם שונה מהאחר ולפיכך כל אדם יבין, יטמיע ויישם את שנחשף אליו בדרך שונה​

למידה צריכה להכיל תמיד: 1- חוויה מעוררת רגש 2- המשגה ודיון 3- יישום ותרגול​

לכל אדם זכות להסכים או לא להסכים עם כל דבר. לאף אדם אין זכות למנוע או להפריע​

כל למידה היא למידה חדשה לכל אדם- משמע, לא משנה מה היה לפני כן, כעת זהו דף חדש​

כל תכנון הוא בסיס נהדר לשינוי​

מקסום ייחודיותו של כל פרט בקבוצה תאפשר את שיתוף הפעולה הקבוצתי האיכותי ביותר ​

למידה שונה, מפתיעה, מוזרה, לא צפויה, מרגשת, מסקרנת, מזמינה שיתוף אישי וקבוצתי...​

"חופש הבחירה" הינו ביטוי המתאר את הערך העליון של "טבע האדם" ולאורו שזורה התכנית כולה.

כל אחת משתי המילים המהוות את הביטוי "חופש הבחירה" הינה קריטית ביכולתו של אדם להגשים את חזון טבע האדם:

"לאפשר, לכל אדם שיבחר, להכיר היכולת להגשים החלומות שלעיתים אף לא העז לחלום".

* חופש- על האדם לשאוף ולעשות ככל יכולתו על מנת שידע לזהות את מידת החופש הרוחני, התודעתי והפיסי העומד לרשותו, לעשות בו שימוש ככל יכולתו ולהגדילו ככל שניתן.
  בחירה- בכל מצב בו נמצא האדם, עליו להכיר במרחב הבחירה הגדול העומד לרשותו, להגדילו ככל יכולתו ולזכור שבחירתו היא בחירתו, לצד מערכת שיקולי הרווח והמחיר שביצע.

* (כל זאת מבלי שיחרוג ממוסר, הגינות, חוק או צדק ומבלי שיפגע בעצמו, באדם אחר ובסביבתו)

***המלל נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד ומתייחס לשני המינים בצורה שווה